לדלג לתוכן

האירועים הגדולים של הטבע

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
האירועים הגדולים של הטבע
Nature's Great Events
סוגה סדרות טבע
יוצרים BBC
ארץ מקור הממלכה המאוחדתהממלכה המאוחדת הממלכה המאוחדת
שפות אנגלית
מספר פרקים 6
הפקה
מפיק דייוויד אטנבורו
הפצה נטפליקס עריכת הנתון בוויקינתונים
אורך פרק 60 דקות
שידור
רשת שידור BBC
תקופת שידור מקורית 11 בפברואר 200918 במרץ 2009
קישורים חיצוניים
אתר רשמי
דף התוכנית ב-IMDb
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
דובי גריזלי מחכים לסלמון במפלים.
עדר פילים בדלתת האוקוונגו.
להקת אריות ים שטלר במים

האירועים הגדולים של הטבעאנגלית: Nature's Great Events) היא סדרת-טבע תיעודית מבית ה-BBC, מיוצרי הסדרה המצליחה "עולם מופלא", ששודרה בבריטניה במהלך פברואר-מרץ 2009 בקריינותו של דייוויד אטנבורו. הסדרה מורכבת מ-6 פרקים עיקריים, העוקבים אחר חילופי עונות דרמטיים ומרשימים ברחבי כדור הארץ והסתגלות בעלי החיים לשינויי העונות. בכל פרק נראה בעל חיים מרכזי, אחריו עוקב הפרק, ונסיונותיו לשרוד את האתגרים הגדולים שבין עונה לעונה ובין זמנים נוחים לזמנים קשים. כמו כן נראה מצב היצורים שנמצאים בסכנה בגלל שינויים משמעותיים.

בדומה לסדרה עולם מופלא, גם סדרה זו צולמה בטכנולוגיית טלוויזיה בהבחנה גבוהה.

פרקי הסדרה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ההמסה הגדולה: בפרק הראשון נראה האזור הארקטי לאורך העונות ומצב הקרחונים שתחתיו. בחורף שולט דוב קוטב על הקרח המוצק אך בתחילת הסתיו הקרח מתחיל להפשיר ולהתרכך, דבר הפוגע בדוב החייב קרקע מוצקה כדי לתפוס את טרפו. הם נאלצים לשחות בים בחיפוש אחר מזון. לבנתנים וחדשנים ששוהים כל החורף במים ונתקעים בחורים מבודדים מתחילים לנוע צפונה ולהתרבות, וכך גם בלנה גרינלנדית. להקות של אוריות מקננות על הצוקים באביב הארקטי ואפרוחים צריכים לעוף לים, אך חלקם נופלים ביבשה ונטרפים על ידי שועלי שלג רעבים, בעוד ניבתנים ענקיים נחים על החופים. כאשר הסתיו מגיע הדובים מחכים לאורך החוף לקפיאת הים כדי להתחיל לצוד ובינתיים מתקהלים ומנהלים מאבקים יחדיו. בסופו של דבר הקרח חוזר והחורף מגיע, אך מצב הדובים עלול להיות בסכנה גדולה עקב ההפשרה הדרמטית.
  2. מרוץ הסלמונים הגדול: הפרק מתחיל בקולומביה הבריטית ביערות הגשם הממוזגים הגדולים בעולם, למורדות רכס הרי אלסקה שם נערכת נדידה גדולה של דגי סלמון המהגרים מהאוקיינוס השקט לעבר הנהרות בהם נולדו. הם מתחילים לנוע באביב ומגיעים לחוף אחרי חודשיים של מסע והתחמקות מטורפים כמו אורקות, כרישים ומאריות ים שטלר וכן מעיטמים. דגי הסלמון נאספים בבריכות רדודות במורד הנהרות ומחכים לסופות קיץ לחות היוצרות זרמים. הם מקפצים מעל מפלים גבוהים תוך בריחה מדוב גריזלי הנאספים ועטים עליהם. אלה ששרדו משתנים ומחליפים צבע וצורה כהכנה להטלת הביצים. במסעם האחרון לנהרות בהם בקעו הם מטילים מאות ביצים ונטרפים בידי דובים ושחפים רעבים ואז מתים. גם במותם מאות בעלי חיים ניזונים מהם ואפילו עצי היערות שליד הנהרות צומחים לגובה רב יותר, אך דובי הגריזלי חבים את חייהם לאכילת מספיק דגים.
  3. ההגירה הגדולה: בסרנגטי להקת אריות בשם נדוטו משגשגת עם בוא עדרי הגנו והזברות הגדולים. אך בסיום העונה הרטובה העדרים נעים צפונה בעקבות הגשם והאריות נותרים מאחור לעונה צחיחה וקשה. כמה חיות כמו ג'ירפות, אימפלות וטורפים כמו הברדלס והסרוואל מצליחים לשרוד גם ביובש אך האריות גוועים לאיטם. 4 גורים בלהקה הולכים לאיבוד ובהמשך מתים וגורה אחת שנאבדת אך חוזרת, נחלשת אך מצליחה לשרוד. בתקופה זו הם צדים חזירי יבלות או נחים וממתינים לסוף העונה. לקראת חזרת העדרים פורצת שרפה שמקשה על האריות יותר והר הגעש אול דויניו לנגאי מתפרץ ופולט אפר לגובה ואז חוזרים הגשמים. האפר מדשן את האדמה ואת העשבים ומושך את עדרי הגנו חזרה, מה שמתחיל עוד עונת שגשוג לאריות ולגנו שממליטים. בסוף העונה מתקבצת להקת שתאים גדולה והעדרים מתחילים שוב לנדוד.
  4. הגאות הגדולה: בכף התקווה הטובה שבקצה דרום אפריקה מתקבצים מאות טורפים למרוץ הסרדינים בו מאות אלפי סרדינים נודדים צפונה לאורך חופי דרום אפריקה כדי להתרבות ואחריהם מאות דולפינים מצויים, סולות, לווייתן בריד וכרישים. ואולם הנדידה לא מתרחשת בכל שנה, מסיבות לא ידועות. הסולות מתרבות באי ליד חופי היבשת לקראת התחלת החורף, אז הדגים מגיעים, ואפרוחיהם נאלצים להתמודד עם רעב, גלי ענק מסוכנים ודובי ים רעבים. הגל הגדול של הסרדינים מגיע וזורם צפונה ביחד עם דולפינים וסולות ולאט לאט מצטרפות להקות דגים גדולות יותר. חלק מהלהקות מתקרבות למי החופים ושם מותקפים על ידי כרישי חול, כרישים עפרורים וכרישי קופר המנסים לצוד את הדגים ודוחפים אותם לעבר הים. ליד חופי דרבן מחכים להם גם דייגים. כשהדגים נמצאים בין החופים למים החמים שמעבר לזרמים, הם נעים צפונה לעבר מלכודת גדולה של טורפים.
  5. ההצפה הגדולה: במדבר הקלהרי מישורים צחיחים נהפכים בהצפה שנתית לביצות בדלתת האוקוונגו ומכלכלים חיות בר רבות. כמה חודשים לפני ההצפה תאואים, זברות ופילים נודדים אחרי הגשמים שבדרום ונאלצים לאכול קליפות עצים כדי לשרוד. בביצה היבשה שפמנונים תקועים בבריכות ונטרפים על ידי עיטמים, חסידות מרבו ותנים רעבים. נמר מנה לצוד דרבנים אך נדקר וטרמיטים ניזונים מעשבים מתים. העונה החמה מביאה שרפה ורוחות חמות המקשים עוד יותר על החיות. בתחילת העונה הגשמים יורדים לאורך האפיקים ומניסים חרקים שנאכלים בידי עופות, אלפי שפיריות מתרבות ושושנות מים פורחות ומאביקות, שתאים ניזונים מזרעים בבריכות והיפופוטמים נאבקים על שליטה בנקבות. כשהגשמים ממשיכים לזרום האזור משתנה והופך את המדבר לביצה שוקקת בחיות כמו קובוס המשקפיים, המותאם לחיי ביצות ומגוון עופות מים. אריות מחכים לטרפם - גורי תאואים ופילים המגיעים בהמשך. להקת האריות מצליחה לטרוף לאור יום גור פילים שמוסח בבהלת מנוסה של עדר הפילים.
  6. הזלילה הגדולה: הפרק האחרון מראה את הפיורדים והחופים של קולומביה הבריטית ואלסקה בהם פריחה ענקית של פלנקטון מכלכלת יצורי ים רבים. אך בחורף אריות ים שטלר נאבקים בקור ומחכים לקיץ. עם האביב מגיעים מליחים פסיפים להתרבות ומטילים ביצים בין הצמחייה שליד החוף, אותם אוכלי עופות מים. אריות הים ניזונים מהמליחים אך מסתכנים במתקפה מצד אורקות. בינתיים בהוואי, נקבת לווייתן גדול-סנפיר ממליטה גור ומטפלת בו בימים הטרופיים החמימים אך משגדל מתחילה לנדוד איתו צפונה למים פוריים יותר. ראשית האביב מביא איתו סערות חזקות המסכנות את צעירי אריות הים אך מערבב חומרים מזינים וגורם לפריחה של פיטופלנקטון, עליו מתבססים כל יצורי הים. בתחילת הקיץ מאות יצורי זואופלנקטון שניזונים מהפיטופלנקטון ומזינים בתורם חסרי חוליות שונים כמו בלוטי ים ולהקת מדוזות. גם המליחים הצעירים נמשכים אחריו ואחריהם חיות ים רבות. להקות דולפינים פסיפים, אורקות, אריות ים, שחפים ואוריות ניזונים מהדגים שמתגוננים מהם ליצירת "כדור דגים" מגונן. אך כדורים אלה מושכים אחריהם להקה של לווייתנים גדולי סנפיר רעבים. הלווייתנים צדים יחדיו ויוצרים בועות המבריחות את הדגים למעלה, היישר אל פיהם של הלווייתנים.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]